Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen, beter bekend als spierknopen die spanning op de spier geven en de functie van omliggende zenuwen en gewrichten kunnen beïnvloeden. Door gebrek aan doorbloeding en zuurstof ontstaat er een overgevoelige of pijnlijke plek. Het bijzondere hierbij is dat ze de pijn kunnen afleiden naar andere plekken in het lichaam. De oorzaak van pijn ligt dus vaak ergens anders dan waar het pijn doet. Zo kan bijvoorbeeld hoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in spieren in de hals. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren of zelfs de kuiten. Tijdens een triggerpoint behandeling wordt de spier actief geholpen om weer te ontspannen. Het herstel van de spier wordt in gang gezet. Zo verminder je al in korte tijd de klacht.

Oorzaken

Triggerpoints kunnen ontstaan door tal van oorzaken zoals: (te) zware inspanningen, verkeerde (werk)houding, acuut trauma (val of ongeluk), stress, inactiviteit (gips, brace e.d.), en repeterende bewegingen (computerwerk). Naast deze oorzaken kunnen factoren als knellende kleding, verkeerde voeding, ziekte en slaapgebrek eenmaal ontstane triggerpoints en hun klachten in stand houden.

Symptonen

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaal tunnel syndromen. Ze kunnen de bron zijn van pijn in gewrichten (zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel) die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis en letsel aan de gewrichtsbanden. Behalve pijn veroorzaken triggerpoints diverse andere symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid, evenwichtsstoornissen, tintelingen. Maar ook jeuk, en een verdoofd of brandend gevoel. Zelfs fybromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Gelukkig komen de symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar je zoeken moet zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. Kijk ook op https://www.triggerpointcoach.nl/online-pijngids. Tijdens een behandeling wordt de spier actief geholpen om weer te ontspannen. De doorbloeding wordt gestimuleerd, afvalstoffen worden afgevoerd, voedingsstoffen aangevoerd en de zuurstofvoorziening komt weer op gang. Het herstel van de spier wordt in gang gezet. Zo verminder je al in korte tijd de klacht. Het is moeilijk aan te geven hoe lang een behandeltraject duurt. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Vaak is er na 1 à 2 behandelingen al een duidelijk merkbaar resultaat.

Methodiek

Triggerpoint methodiek, ontwikkeld door Simons en Travell, is een wetenschappelijk onderbouwde en aangetoonde wijze om pijnproblemen op te lossen. Later is door Clair Davies een boek schreven waarin verkort, maar in duidelijke en begrijpbare taal dezelfde principes vermeld staan. Deze vormen van behandelen gecombineerd met coaching kan een oplossing bieden voor mensen met chronische pijn, overbelasting van het bewegingsapparaat of andere klachten. Voor meer informatie over triggerpoint methodiek kun je kijken op www.triggerpointboek.nl

Zelfbehandeling

Het zelf behandelen van klachten kan op een eenvoudige manier. Aan het einde van een afspraak krijg je hiervoor tips mee, en oefenen we samen op de uitvoering ervan. De techniek is gemakkelijk aan te leren. Met eigen handen, met behulp van een balletje of een ander hulpmiddel kunnen klachten worden verlicht of verdwijnen. Het gebruik van deze hulpmiddelen is vaak effectiever en spaart kracht in je eigen handen. Ben je enthousiast geworden om zelf aan de slag te gaan, en wil je meer weten over de achtergrond van triggerpoints en weten waar ze zitten? Kijk dan voor het bestellen van boeken en massage hulpmiddelen op Triggershop

Behandelvormen