Massage

Massage is een van de manieren om zowel lichaam als geest te ontspannen en te bevrijden van dagelijkse beslommeringen. Aanraking is een basisbehoefte van de mens en massage ondersteunt deze behoefte. Het is een middel om de aandacht terug te brengen naar je lichaam en het kan je laten voelen hoe het op dit moment met je is. Massage kan ook een mooie ondersteuning zijn van een therapeutisch proces of als aanvulling op andere (reguliere) behandelvormen.

Massage gaat over aanraken, aangeraakt en geraakt worden. Als holistisch masseur neem ik de 'hele' mens als uitgangspunt. Bewust je lichaam voelen en ervaren hoe je in je vel zit om hier meer inzicht in te krijgen. De boodschap die door aanraking wordt overgebracht is veel krachtiger dan die van woorden alleen. Er zijn veel redenen om voor een massage te kiezen. Zoals bij allerlei lichamelijke klachten, als ontspanning van pijnlijke en gespannen spieren, bij veel malen en piekeren of puur als aandacht voor jezelf zonder iets te mankeren of een hoger doel te hebben. Maar ook ter preventie van klachten en versterking van het immuunsysteem.

KLASSIEKE MASSAGE

Bij een klassieke massage komen zowel westerse als oosterse kennis van de gezondheidszorg samen. Door middel van diverse massagetechnieken wordt invloed uitgeoefend op de huid, banden, spieren, pezen en bloedvaten. De knedende en strijkende bewegingen gaan in de richting van het hart. Doorbloeding en energiestroming worden zo bevorderd, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Klassieke massage laat spanning en ontspanning ervaren in het lichaam.

ENERGETISCHE MASSAGE

Deze massage is gericht op de energiestromen in het lichaam. Als energie in evenwicht is en vrijelijk stroomt zijn we in goed contact met onszelf. Tijdens ons leven kunnen we door allerlei gebeurtenissen uit balans raken. Soms zo heftig dat energie verstoord of geblokkeerd raakt en er spanningen of ziekteverschijnselen optreden. De lange rustige strijkingen helpen om bewust te worden van de verschillende sensaties die te voelen zijn in het lichaam zoals warmte, kou, pijn, genot, verdriet, woede enz. Het gaat over het waarnemen ervan, zonder te veroordelen of te veranderen. De massagerichting is van het hart af, richting de voeten.

FIBROMASSAGE

Fibromassage is een therapeutische massage en wordt als twee verschillende massages aangeboden.

Massage tegen pijn.
Bij deze massage is het tempo laag. We concentreren ons op de pijnlijke gebieden/zones die er op dat moment zijn. U kan de pijnlijke zones zelf intekenen op een formulier en een ‘pijncijfer’ aangeven. Tijdens de massage wordt het bindweefsel tot rust gebracht en worden gespannen en stramme punten verlicht. Ook wordt post isometrische spierontspanning toegepast, een speciale techniek om strakke spieren te ontspannen. Een verkorte massage van maximaal 30 minuten kan al een goed effect geven. De massagerichting is richting het hart.

Massage voor slaap.
Het doel van deze massage is het activeren van het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel. Dit is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. De hartslag en de bloeddruk dalen, de spieren en organen krijgen voldoende bloed en zuurstof; er ontstaat lichamelijk ontspanning. Het lichaam kan uit de ‘vlucht’ en ‘vecht’ stand komen. Deze massage is een langzame, ritmische massage en de focus ligt op het bevorderen van de slaap.

Een fibromassage:
Brengt lichaam en geest tot rust – zorgt voor het vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller endorfine - vermindert stress en pijn in het lichaam – geeft verlichting van spierkrampen – versterkt het lymfesysteem – verlaagd de bloeddruk – zorgt voor opname van zuurstof in de spieren – verbetert het bewegingsapparaat.

HAPTISCHE BEKKENMASSAGE

Het bekken is onze basis. Fysiek gezien vormt het de verbinding tussen de benen en de romp. Het speelt een belangrijk rol als het gaat om juiste lichaamshouding, en spieren in het bekken staan aan het begin van al onze bewegingen: zitten, lopen, staan, buigen, draaien en bukken. Door alle bewegingen en kracht die er op dit gebied rust kan er veel spanning opgebouwd worden.
Lichamelijke maar ook geestelijke spanning kan lichaamsveranderingen veroorzaken waarvan men zich mogelijk niet bewust is, waardoor klachten en blokkades kunnen ontstaan. Zoals pijn aan het SI gewricht/lage rugpijn, pijn in de benen en rusteloze benen (RLS), buikklachten en zelfs slaapproblemen en klachten tijdens de zwangerschap of na bevalling/keizersnede. Maar ook het bekende 'onderbuikgevoel', in de vorm van verdriet, angst, zenuwachtig, kriebels, blij, teleurstelling, boos, enz. Allemaal emoties te voelen in dit gebied.

De haptische massage komt voort uit de haptonomie wat 'de kunst van het aanraken' betekent. Deze massagevorm is gericht op de energiestroming en de gevoelservaring in en van het lichaam. Het is een zachte, intense en contactvolle manier van aanraken. Er ontstaat de mogelijkheid in een diepe ontspanning te komen zodat de energie weer beter kan stromen en het lichaam zijn natuurlijke evenwicht kan hervinden. Blokkades in spieren en stromingen zoals lymfestroom, bloedsomloop en de ademhaling worden losgemaakt. Bij een haptische massage kan het lichaam op een natuurlijke manier van stress worden bevrijd.

STOELMASSAGE

De intentie van deze drukpuntmassage is preventief. De stoelmassage is laagdrempelig. Het kan over de kleding heen gegeven worden, in een speciaal daarvoor ontworpen stoel die alle ledematen ondersteunt zodat het lichaam zich kan ontspannen. De techniek is gebaseerd op een traditionele Japanse reeks van acupressuur punten en wordt gegeven op hoofd, nek, schouders, rug, armen, handen en heupen. Het is een zeer effectieve manier om de bloedsomloop te bevorderen, de energiebanen beter te laten stromen en het lichaam in balans te brengen. In 15-20 minuten ervaart men een algehele ontspanning. Het is een opkikker voor lichaam en geest!
Deze massage is niet geschikt voor zwangere vrouwen


Contra-indicaties

Een massage hoort het welbevinden te bevorderen en niet te verslechteren. Gezien de uitwerking die een behandeling kan hebben, hier een aantal algehele en plaatselijke contra-indicaties.

Behandelvormen