Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Het staat voor een cluster van chronische symtpomen van pijn verspreidt door het lichaam. Deze vorm van reuma geeft behalve pijn vaak vermoeidheid, slaapproblemen, concentratiestoornissen, stijfheid, stemmingswisselingen en darmklachten. Men ervaart een domino-effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symptoom. Het verloop van fibromyalgie is grillig. ‘Goede’ en ‘slechte’ periodes wisselen elkaar af.

Een lichaam onder stress en pijn is in een staat van ‘vluchten’ of ‘vechten’. Het reageert alsof er gevaar dreigt. De ademhaling is oppervlakkig, het hart maakt overuren en de reparatie en herstel staat in de wachtstand. Lange periodes van stress verzwakken ons immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Het lichaam kan reageren met verschijnselen van fibromyalgie.
Pijn is er vaak de oorzaak van dat iemand minder actief wordt, en dat op zichzelf kan weer leiden tot meer stress en angstgevoelens en zelfs tot depressies. Angst, depressiviteit en boosheid veroorzaken allemaal meer stress. Die stress draagt ertoe bij dat de serotonine in de hersenen uitgeput raakt. Hierdoor wordt de pijn die men voelt weer heviger. Dan begint de kringloop opnieuw. Een te hoge spierspanning (vooral ’s nachts) kan voor pijnen zorgen aan de aanhechtingen van spieren, verergerd bij inspanning en bij kou, waarvan de hele dag hinder ondervonden wordt.
In de reguliere geneeskunde wordt veelal gebruik gemaakt van pijnstillers, spierontspanners of spierverslappers en antidepressiva.
Uit recent onderzoek door de Universiteit van Miami is gebleken dat massage een van de gunstigste behandelingen is voor fibromyalgie patiënten.
Een massage brengt het lichaam tot rust en zorgt voor balans. De ademhaling wordt weer normaal, het hartritme daalt en de stress en pijn in het lichaam verminderen.

Domino-Effect

Negentig procent van de fibromyalgie patiënten heeft een slaapprobleem. Van moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden, ’s ochtends heel vroeg wakker worden zonder weer in slaap te kunnen komen tot moe wakker worden. Ongeveer de helft van de fibromyalgie patiënten heeft een verstoring van de deltaslaap (het diepe slaap stadium) waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt. Weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd.
Groeihormoon (HGH), een van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels. Een verstoring in deze deltafase vermindert de productie van het groeihormoon. Dit resulteert weer in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Groeihormoon heeft een groot effect op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme in het lichaam en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en antilichaampjes, om infecties te kunnen bestrijden. De bindweefsels van fibromyalgie patiënten wordt stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer. Door congestie (ophoping/verstopping) worden de circulatie en de neurale transmissie (zenuwoverdracht) nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren.
Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenoemde tenderpoints. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken, zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat de fibromyalgie patiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting. Als je alles met elkaar in verband brengt, wordt het bestaande domino-effect duidelijk.

Het leven na de diagnose

Veel mensen lijden in meer of mindere mate aan fibromyalgie waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door artsen, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving. Vaak is er na de diagnose in eerste instantie opluchting, het heeft een naam gekregen. Daarna doorloopt de patiënt een aantal kenmerkende emoties zoals boosheid, frustratie, teleurstelling, verdriet, machteloosheid, depressiviteit, eenzaamheid, angst. Al deze gevoelens zijn heel begrijpelijk en moeten serieus genomen worden. Het is heel persoonlijk, Ieder verwerkt het op zijn of haar eigen manier. Contact met lotgenoten kan helpen.

Wat is fibromyalgie niet?

Fibromyalgie is niet voorspelbaar.
Fibromyalgie is niet voor iedereen hetzelfde.
Fibromyalgie is geen griepje.
Fibromyalgie is geen psychische stoornis.
Fibromyalgie is geen progressieve aandoening!!!

Mogelijke behandelingsmethoden

Geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dit betekent dan ook dat de behandeling bij iedereen weer anders zal zijn. Vaak is het gewoonweg uitproberen om vast te stellen wat effect heeft.
Van een behandeling volgens de natuurgeneeswijze is voor fibromyalgie patiënten goede resultaten te verwachten. De meest voorkomende klachten kunnen verminderen met een aantal behandelvormen die, al dan niet in combinatie met elkaar, ervoor kunnen zorgen dat er beter mee om is te gaan.
Het oplossen van het slaapprobleem is prioriteit in de behandeling. Het krijgen van een goede nachtrust met natuurlijke middelen is zeer effectief gebleken.
Daarnaast het verminderen/stoppen van pijn met natuurlijke middelen. Maar denk ook aan (ontspannings)oefeningen, ademhalingsoefeningen, leefwijze, voeding, voedingssupplementen, beweging en fibromassage. Allemaal mogelijkheden waar je op kan letten om de aandoening onder de knie te krijgen. Behandelvormen